Dicían
os merlos cando falaban: “hmmm, as cereixas saben ben, pero os
figos...”. Días despois podíaselles oír: “hmmm, os figos saben ben, pero as uvas....”
Os
días de vendima e mosto son especialmente agardados polo que teñen
de festa máis que de traballo. Este ano, por unha cousa ou por
outra, as primeira uvas collémolas onte fixo oito días. Uvas romanas, as máis
queridas e coidadas, desas que arrecenden cando un pasea por debaixo
da barra e que atraen ás larpeiras abellas, coas que debemos
competir por un azucre prezado, e uvas de viño roxo catalán, boas
pola cantidade de viño que producen, así como pola súa dozura, por
máis que as pelellas non sexan doadas de comer, mellores para viño
que para mesa, pero uvas da terra tamén. Non é estraño que ata
mesmo as galiñas vaian e se pelexen por todo canto cae (de maduro,
claro) ao chan, por non poñermos os paraugas do revés como
faciamos anos atrás para non perder nin medio litro de viño.
Pisámolas
co pisón, e iso foi xa o domingo seguinte. Non é o mesmo que meter os pés e
sentir debaixo como rompen en pequenos estalos as uvas cheas de
líquido. Cando xa están ben pisadas os acios deixan solto o ramallo
das piñas e fannos cóxegas nos pés. O caldo adquire ademais unha
temperatura próxima á corporal polo que case vale a pena saír e
lavarse un pouco antes de que a inmersión nos deixe ao descuberto
as nosas alerxias de urbanitas.
Torcer o viño, coalo (agora só lembrando os toxos que se lle poñían
ao picho da lagareta para darlle a primeira coadura), e gozar de novo
do doce sabor do zume que se estende por toda a boca, é o premio ao
coidado mínimo que, ao longo do ano, requiren un bacelos tan
perfectamente adaptados á nosa terra que xeran un produto exento de
aditivos químicos, dunha calidade vinícola alta, tan alta na súa categoría
de mosto coma baixa na de viño feito do ano, e que coa súa produción permite máis que nada pasalo ben cos amigos.
Lonxe aqueles días de respectar datas e fórmulas, por máis que sigamos lembrándonos dos ditos (e dos feitos) en días coma este do san Simón.
Lonxe aqueles días de respectar datas e fórmulas, por máis que sigamos lembrándonos dos ditos (e dos feitos) en días coma este do san Simón.
Aínda agora me
arrecende
a pouco que os ollos
peche
no barril, da barra
ao paxe
ou na adega con
pisón,
viño romano de
avós,
viño de neno
pequeno,
primeiro sabor de
alcol,
cun grao menos que a auga.
A barra presta o
abrigo
a un aire de fresca
esencia
con colores, con
matices
e con aromas
cambiantes
nas gotas que chora
o iris
cal bágoas doces de
sol.
Doces doas de rubí,
rosario de relixión!
Os pés descalzos
nas uvas,
no apoio das
amizades
na risa que trae o
mosto
facendo a festa da
vida.
Vermello sangue
vital,
froito desfeito en
presión
xuntando pedra e
madeira
por liberar nas
doelas
un tesouro no
interior
de cofre volto
barril.
Tranquilo na
fervedura,
amando o silencio
escuro
aséntalle o tempo o
corpo
máis deixándolle
en acedo
o seu retrouso da
terra.
Doce viño dunha
infancia
bebida en múltiples
grolos:
arrolos para a
memoria
nun presente
evocador!
.
Sem comentários:
Enviar um comentário